ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни


понеделник, 3 октомври 2011 г.

Намиб - пустинята с най-живописните дюни



Названието на пустинята Намиб на езика на народа нама означава „място, на което няма нищо”. Тя е известна с красотата на дюнитеи своеобразието на пейзажите си. Определено може да се каже, че в Намиб животинският свят съществува не „благодарение на”, а „въпреки”.... От Уикипедия може да научим, че „Намиб се смята за най-древната пустиня в света:пустинни или полупустинни условия съществуват тук непрекъснато от 80 милиона години, тоест, от времето на динозаврите.”
Това, за което не се споменава в Уикипедия, но за което местните гидове не престават да повтарят е, че дюните в тази пустиня са най-високите в света. Дори и да не е така, те са най-живописните. Освен това всички те са номерирани и даже наименувани . Например Дюна № 7 е най-високата - почти 390 м. А пък Дюна № 45 се смята за най-красивата...



След 30-35 след влизане в Национален парк Sossusvlei планините се срещат с дюните.



Отначало дюните не са така високи и пътят върви редом с тях. Така изглеждат отблизо храстите и тревите. От далече приличат на малки пухкави кълба по склоновете на дюните.



Вижте колко е живописно и своеобразно!



Дюна № 7 – тази, която е най-най-високата!



Орикси в подножието на дюна № 7



Склон на дюна. Ако се загледате, може да видите пасящи антилопи.



Нивото на валежите в пустинята не превишава 13 мм годишно. Това езеро се запулва с вода 1 път годишно, за кратко време.



Независимо от суровите условия, в пустинята има доста орикси.





Такива пустинни пейзажи ноже да се видят в Сосусфле..



.. или да се погледа диалога между живото и мъртвото...



Пясъкът в Пустинята Намиб се отличава с червеникавия си отенък, което се обуславя от голямото съсържание на желязо, донасяно от ветровете, духащи от Атлантика. Дюните на Сосуфле са най-живописни на изгрев и залез, когато най-ясно личи червеникавият им отенък, а играта на светлините и сенките подчертава причудливите им форми.






Statistics

eXTReMe Tracker